Zomervakantie: vol op genieten en toch op gewicht blijven

vakantie op gewicht blijven

Zomervakantie: vol op genieten en toch op gewicht blijven

 

Het is bijna zo ver, de zomervakantie! Heb je reisplannen? Het verbaasd je misschien niet dat de eerste dag vlak voor de vakantietrip, voor heel veel mensen redelijk stressvol is. Er moet natuurlijk van alles geregeld worden en overal moet aan gedacht worden. Stel je voor dat je daarnaast (onbewust) óók nog eens na moet denken over wat je allemaal wel of niet gaat eten op vakantie!

Ik heb me daar een aantal jaar heel erg druk om gemaakt want; in de vakantie kom ik vast in de verleiding van allerlei lekker eten, tijdens de vakantie eten we altijd samen en dat vind ik wel eens lastig, op vakantie kan ik niet naar de sportschool en ben ik minder actief dus zal ik wel gigantisch aankomen. En dát terwijl ik in mijn bikini naar het zwembad ‘moet’.

Pfff. Je zou bijna vergeten dat vakantie een luxe is. 😉

Gelukkig is deze vakantiestress helemaal nergens voor nodig. Want met deze blog in je achterhoofd kun jij die controle gedachten tot halt roepen en heerlijk gaan genieten van jouw vakantie zonder je druk te maken over ongewenste vakantiekilo’s!

 

Ga slim met calorieen om
De keuze is vaak reuze als het om lekker eten gaat. Helaas bevat dit snel een heleboel lege calorieen*. Jezelf iets verbieden zou ik absoluut niet aanraden maar kies bewust en verstandig. Wil je op je lijn letten ga dan voor een waterijsje à la 60 kcal. per stuk in plaats van voor een soft ijsje à la 220 kcal. per stuk.

* het levert wel energie maar geen voedingsstoffen

 

Wees realistisch met genieten
Lekker eten is voor veel mensen een hele belangrijke factor voor een geslaagde vakantie. En zo gek is dat niet, want het is een sociale activiteit. Samen eten vinden we gezellig en ontspannend. Het verbind ons. Sta jezelf toe om van eten te genieten maar kijk kritisch naar je portie; jezelf volproppen is zinloos.

 

Stop met zwart-wit denken
In de vakantieperiode is er minder structuur en ritme. De kinderen hoeven niet naar school, je neemt overal rustig de tijd voor, heerlijk! Misschien eet je in de vakantie ook anders en dat is helemaal prima. Een paar dagen wat meer of wat minder gezond eten is geen probleem. Maar saboteer jezelf niet door jezelf te vertellen dat vakantie calorieën niet mee tellen, of dat je nu helemaal los mag gaan en je het na de vakantie wel weer (extra) streng gaat zijn. Qua beweging precies hetzelfde; wellicht beweeg/sport je in de vakantie minder, dit betekent niet dat bewegen onmogelijk is als je op vakantie bent. Probeer luieren af te wisselen met een actieve dag wandelen, fietsen of kanoën.

 

Verleg je prioriteiten
Ben je continue aan het checken of je er wel goed genoeg uit ziet in die zomerjurk of korte broek? Is het niet zonde om je tijdens de vakantie druk te maken over de mening van anderen? Realiseer je dat jijzelf degene bent die je bekritiseert of afkeurt. Welke boodschap geef je hiermee af, naar andere vrouwen en naar je kinderen? Laat zien dat je goed bent precies zoals je bent!

 

Stel dat het helemaal mis gaat. Wat gebeurd er dan? Je eet veel meer dan je zou willen, je sport niet en kunt ook geen motivatie vinden om iets actiefs te gaan doen. Laten we eens een rekensommetje maken wat dit ‘doemscenario’ betekent.

Uitgaande van een vakantie van 21 dagen waarin je elke dag 1000 calorieen EXTRA tot je neemt en je 1000 calorieen per week MINDER verbruikt (2x per week een uur sporten):

21000 + 3000 = 24000 calorieen
1 kg = 7500 calorieen
24000 / 7500 = 3,2 kg

Een gewichtstoename van slechts 3,2 kg! Dat is dus het resultaat van 3 weken eten in overvloed en geen donder uitvoeren… Ik hoop dat dit een eyeopener voor je mag zijn. Want er is maar een hele kleine kans dat je vakantie echt zo zal verlopen namelijk. 3 kg erbij of eraf valt bovendien niet eens op en als je na je vakantie weer in het gewone dagelijks leven komt dan is het haalbaar om elke week 0,5-1 kg af te vallen.

 

Een jaar lang kijken we uit naar onze welverdiende vakantie. Een vakantie staat vaak in teken van ontspannen, plezier maken en nieuwe dingen verkennen. Genieten en op gewicht blijven gaat prima samen mits je dicht bij jezelf blijft. Des te meer je van je leefstijlgewoonten afwijkt tijdens de vakantie, des te lastiger het is om ze na de vakantieperiode weer op te pakken. Bedenk voordat de vakantie begint hoe je met bepaalde situaties om wilt gaan, zo neem je zelf de leiding en overvalt het je minder. Buone vacanze!

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial