Welke boter of olie kan ik het beste kiezen?

Welke boter of olie gebruik jij meestal? Welke is volgens jou eigenlijk het meest gezond? En waaróm is dat dan zo? In de sociale kring, op het werk of in de supermarkt; voeding blijft een veel besproken onderwerp met vaak veel tegenstrijdige adviezen.

Hopelijk begrijp je na het lezen van deze blog wat de verschillen zijn tussen de meest gebruikte boter en oliën en wat ze doen voor je lichaam. Zodat jij zélf de bewuste keuze kunt maken op de vraag:

“Welke boter of olie kan ik het beste kiezen?”

Kokosolie
Sinds een paar jaar is kokosolie een populair product. 100% natuurlijk en biologisch klinkt super gezond natuurlijk. 😉 Maar wat heeft kokosolie jouw werkelijk te bieden?

kokosolie gezond

Kokosolie is het vet dat wordt verkregen door het persen van het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Supporters van kokosolie zeggen dat het vooral gezond is vanwege het laurinezuur die een gunstig effect zou hebben op het immuunsysteem. Maar hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om dit te bevestigen.

Wat wél keer op keer bewezen is, is dat verzadigd vet het LDL-cholesterol verhoogt. En kokosolie bestaat vooral (91%) uit verzadigd vet. Bij een teveel hiervan kan dit een laag vormen tegen de binnenwand van de bloedvaten. Het gevolg? Een hoger risico op hart- en vaatziekten doordat de bloedvaten langzaam kunnen dichtslibben.

Olijfolie
Olijfolie daarentegen bevat voornamelijk (70%) onverzadigd vet. Dit verhoogt het HDL-cholesterol en verkleint daarmee juist de kans op hart- en vaatziekten.

Deze olie die ontstaat door het persen van olijven vruchtvlees en pitten is rijk aan vitamine E. En die heb je nodig voor de bescherming van je cellen en bloedvaten!

 

samenstelling vetten

Bron: www.voedingscentrum.nl

Roomboter
Roomboter is er ook zo één. Toen een paar jaar geleden een aantal gezondheid goeroes besloten dat E-nummers slecht zouden zijn en deze absoluut zoveel mogelijk vermeden zouden moeten worden, werd roomboter ineens  “de gezondere keuze”. Met als argument dat roomboter slechts 1 ingrediënt (melkvet) op de ingrediëntenlijst heeft staan en daardoor onbewerkt en veel natuurlijker zou zijn.

Maar ja, een giftige plant is 100% natuurlijk maar die eet je toch ook niet?

roomboter gezondAnyway, roomboter bevat net zoals kokosolie vooral veel verzadigd vet en is daardoor niet bevorderlijk voor de gezondheid. Daarnaast bevat roomboter een stuk minder vitamine D vergeleken met andere smeer- en bereidingsvetten. Vitamine D is onder andere nodig voor sterke botten.

Margarine en Halvarine
De bekende smeerboter uit een kuipje wordt gemaakt van plantaardige oliën- en vetten en water. Het bestaat vooral uit onverzadigd vet. Daarnaast worden er de in vet oplosbare vitamines A, D en E aan toegevoegd. Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid, een goede werking van je ogen en voor je weerstand. Kies je dagelijks voor margarine of halvarine dan weet je in ieder geval dat dat goed zit!

Tip: Let je op je calorie-inname? Ga dan voor halvarine ipv margarine. Deze bevat 50% minder vet en is daardoor flink lager in calorieën!

Conclusie: Vanwege de verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten is het verstandig om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met vooral onverzadigd vet. Deze leveren ook nog eens meer vitamines.

Dus die pot kokosolie kan ik maar beter weggooien? Welnee! Een product met veel verzadigd vet wordt pas echt slecht of ongezond als je er te veel van eet. Als je over het algemeen een gezond eetpatroon hebt en je in de meeste gevallen kiest voor alternatieven met vooral onverzadigde vetten, dan kan af toe een beetje kokosolie of roomboter echt geen kwaad.

Heb je na deze blog een opmerking of vraag? Laat het me weten hieronder in een reactie!

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial