Wanneer spreek je van een eetbui?
“Als ik in de middag vrij ben dan krijg ik rond 16 uur enorme trek in zoetigheid. Heb ik dan eenmaal die zoete smaak te pakken, dan kan ik niet meer stoppen. Vaak pak ik dan eerst een stuk fruit, later een handje dropjes en daarna nog een stukje chocola. Heb ik dan een eetbui?”
“Vooral als ik me gestrest voel kan ik mezelf wel eens kwijtraken in het eten van lekkere dingen. Ik kies meestal hetzelfde soort eten. Het geeft me een gevoel van ontlading. Daarna heb ik er weer spijt van en krijg ik een schuldgevoel.”
“Ik herken mezelf helemaal niet in mensen die een hele zak chips of pak koekjes leeg eet. Wel ben ik de hele dag bezig met wel of niet eten en daar heb ik een onrustig gevoel bij. Zodra ik afgeleid ben vind ik mezelf weer in de keuken om iets kleins te snaaien. Bij elkaar opgeteld eet ik dan toch veel meer dan dat ik eigenlijk zou willen. Hoeveel moet je eigenlijk eten om het een eetbui te kunnen noemen?”
Wat is een eetbui?
Waar eten in eerste instantie de functie heeft om ons lichaam te voorzien van energie en voedingsstoffen, zijn er in ons westerse cultuur meer redenen om te eten. We eten voor genot en samenhorigheid. Los van de vraag of deze gewoonten bevorderlijk voor je gezondheid zijn, het gaat om jouw ervaring van het eten.
De definitie van een eetbui
Een eetbui definieer ik aan een van de volgende factoren:
• Je overtreedt je eigen eetregels. Misschien volg je geen dieet maar heb je met jezelf wel een aantal regels afgesproken. Bijvoorbeeld: geen chocola, niet na 20:00 uur etc. Deze opgelegde regeltjes zorgen juist voor spanning en er ontstaat een tweestrijd in je hoofd “Ik heb dit verdiend, Nee ik mag dit niet, ik zal daarna weer extra goed eten, ik ben toch al de mist in gegaan!” zodra dit je te veel wordt zwicht je voor het lekkers en heb je een eetbui.
• Het eten heeft een negatieve invloed op je zelfbeeld. Stel dat je een stuk gebak van je jarige collega pakt, maar je er eigenlijk niet van kunt genieten. Je bent bang dat je er dik van wordt en je hebt het gevoel dat je faalt. Je stond jezelf niet toe om het stuk taart te eten maar toch heb je het gegeten. Je hebt een eetbui vanuit emotionele onthouding.
• Je hebt geen grip op je eetgedrag. Al gaat het om de kleine restjes van je kind zijn bord of om die hele pizza, tijdens een eetbui heb je het gevoel alsof je de controle verliest over je (eet)gedrag. De weerstand die je ergens voelt, dat stemmetje die zegt dat je dit misschien beter niet zou kunnen doen is zwakker dan de compulsieve dwang om het eten in je mond te stoppen. Hier heb je je al zo lang tegen moeten verzetten, nu MOET je die eetbui hebben!
Hoeveel eet je bij een eetbui
Een eetbui heeft niets te maken met bepaalde hoeveelheden of het aantal calorieën. Het gaat er om hoe jij je er bij voelt nadat je iets hebt gegeten. En dit is per persoon verschillend. De een eet met gemak 4 boterhammen en daarna nog een stuk taart zonder schuldgevoel. De ander voelt zich al rot na een koekje bij de thee.
Hoe ontstaat een eetbui
Voor iemand die een gezonde relatie met eten heeft ziet eten niet als vijand. Ze genieten van eten als ze dat willen en ze stoppen met eten wanneer ze er genoeg van hebben gehad. Voor hen is er geen spanning rondom eten.
Mensen die al jaren het ene na het andere dieet volgen hebben bepaalde voedingsmiddelen negatief gelabeld (dit mag ik niet, hier wordt ik dik van). Deze restrictie werkt averechts; het eten wat je jezelf verboden hebt wordt alleen maar aantrekkelijker. Heb je het druk, ben je moe of verveeld? Dan kun je die negatieve lading rondom eten er niet bij hebben. Toegeven aan een eetbui is dan de gemakkelijkste optie. (In dit artikel beschrijf ik waarom voedsel geen vijand is)
Eetbui beleving
Ruim 14 jaar geleden had ik na een korte periode van anorexia, weer geleerd om te eten. Maar mijn relatie met eten was niet lang niet helemaal in orde. Elke week, op zondagavond om precies te zijn, nam ik mezelf voor om vanaf de volgende dag ‘goed’ te gaan eten. Op maandag begon ik dan met een schone lei, telde ik calorieën en zondigde ik geen moment. Tot aan het weekend want dan ‘mocht’ ik wel minder streng voor mezelf zijn. Nam ik dan een keer chocoladepasta op mijn brood, dan had ik toch het gevoel dat ik de controle kwijtraakte, dat ik een slappeling was en dat ik verkeerd bezig was. Shit, nu maakte het voor de rest van de dag ook niet meer uit! Wat of hoeveel je eet maakt dus niet uit. Het gaat om de beleving die het een eetbui maakt.
Na het lezen van deze blog weet jij of jezelf weleens een eetbui hebt. Welke van de 3 factoren van een eetbui herken jij het meest? Hoe zou het zijn om dit alles achter je te laten en weer zonder schuldgevoel te kunnen genieten van eten?
“Met een dieet krijg je geen grip en controle op je eetgedrag. Dit zorgt juist voor een averecht effect.”
In mijn e-book Grip op eten geef ik 6 aandachtspunten die zinvol zijn als je worstelt met eetbuien en je meer grip op eten wilt krijgen. Je kunt het e-book hier gratis downloaden.