Voedsel is geen vijand en wel om deze redenen!

Voedsel is geen vijand en wel om deze redenen!

voedingsadvies

Elke ochtend stond ik voor de spiegel. “Ik moet echt afvallen, vandaag mag ik niet snaaien.” Aan de ontbijttafel plande ik wat ik die dag zou gaan eten en ondertussen schoten alle regels die ik mezelf had opgelegd door mijn hoofd. Een nieuwe dag was pas net begonnen, maar ik voelde me al belemmerd en gespannen.

Herken je dat, dat je je sleutels kwijt bent en dat je haastig alle plekken af gaat waar je sleutels zouden kunnen liggen. En dat je dan nog een keer precies hetzelfde rondje maakt om nogmaals te kijken?? Want stel dat je sleutels toch in dat ene laatje liggen (ook al had je daarin al gekeken…).

Met diëten doen we precies hetzelfde. Dag in dag uit proberen we hetzelfde maar we verwachten een andere uitkomst! Wachtend op het juiste moment, wachtend op een wonder… Soms heb je een eyeopener nodig om een bepaalde situatie te veranderen. Voor mij betekende dat beseffen dat ik niet eindeloos kon blijven aanmodderen met een strategie die blijkbaar niet werkt. Ik wilde mijn situatie verbeteren, en moest daarvoor de manier waarop ik tegen eten aan keek verbeteren. De belangrijkste inzichten heb ik op een rijtje gezet. Zodat als jij het net zo spannend vindt om op een ontspannen manier met eten om te gaan, als ik dat vroeger vond, dit misschien voor jou een eyeopener is.

Want voedsel is geen vijand. En wel om deze redenen:

1.Eten heeft meerdere functies.

We eten om ons lichaam te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Dit is de hoofdfunctie van voeding. Maar daarnaast heeft eten nog een belangrijke functie namelijk genot en saamhorigheid. Aan bijna elke sociale gelegenheid wordt een bepaald soort eten gekoppeld. In principe doen we met zijn alle massaal aan emotie-eten.

Is dit dan verkeerd? Nee! Je zult vast wel begrijpen dat het niet verstandig is om voornamelijk fastfood te eten. Maar met een juiste balans past af en toe iets lekkers (ongezonds) prima in een gezonde levensstijl. Genot/sociaal eten wordt pas een probleem op het moment dat jij er last van krijgt doordat het ten koste van je gezondheid gaat of als je niet meer echt kunt genieten van eten.

2. Variatie is the key!

Een appel is gezonder dan een roze koek. Maar de werkelijkheid is gelukkig niet zo zwart-wit. Het heeft namelijk allemaal met context te maken. Wat maakt een roze koek slecht? Een roze koek levert veel calorieen en weinig voedingsstoffen op, dus er elke dag een nemen zou ik zeker niet aanraden. Wanneer je als basis een gezond voedingspatroon hebt, dan kun je best eens een roze koek eten. En omdat je er maar af en toe een neemt zul je het juist extra waarderen. 😉

Een appel daarentegen bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en vezels, maar beter haal je deze uit zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen. Dus wat maakt deze appel zo gezond? Niet voor niets wordt vaak gezegd dat variatie het belangrijkste is! Als je vol op varieert binnen de voedingsgroepen met een hoge voedingswaarde zoals groente, fruit, volkorengraanproducten, noten, vis, vlees en zuivel dan krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

gezond eten

3. Je wordt niet dik van eten. Je wordt dik van TE VEEL eten.

Ben jij bang om aan te komen van bepaalde voedingsmiddelen? Let it go! Om 1 kg aan te komen moet je zo’n 7500 kcal extra eten! Aankomen komt dus niet door dat ene chocolaatje die je bij de thee neemt. Aankomen komt doordat je structureel meer calorieën eet dan dat je verbruikt.

4. Jij kunt zelf bepalen hoe je met eten om wilt gaan

De hele dag worden we blootgesteld aan verleidingen en we hebben dagelijks meer dan 260 gedachten over eten. Door het negatief labelen van voeding (ik mag dit niet want daar word ik dik van, ik eet dit niet want dat is ongezond) ziet je brein eten als “gevaar”. Je creëert als het ware allerlei rode vlaggetjes. De volgende keer dat jij oog in oog komt met dat “gevaar” wordt er in je brein dopamine aangemaakt. Je krijgt een vecht/vlucht reactie en op dat moment ben je impulsief en wil je niet logisch nadenken. Hoe groot is de kans dat je nu zwicht voor het eten?

Als je eten niet meer labelt, als je het niet meer als iets goeds of iets slecht ziet, dan dreigt er geen gevaar meer. Je kunt dan vanuit je gezonde verstand bewuste voedingskeuzes maken.

gezonde mindset

5. Voeding bepaalt niet jouw zelfwaarde

Wie jij als persoon bent, hangt niet af van wat je eet. Of je nou kiest voor een verantwoorde salade of een vette pizza, dit verandert niet wie jij ten diepste bent. Kiezen voor die salade in plaats van die pizza die je jezelf verboden hebt omdat die ‘slecht’ is, heeft dan ook niets te maken met discipline. Deze ongezonde mindset is een manier om jezelf te straffen.

Jouw werkelijke persoonlijkheid en discipline komt pas naar boven vanuit een gezonde relatie met eten en met jezelf. In deze situatie kun je bewust kiezen voor de salade, terwijl je je vrij voelt om eventueel voor die pizza te gaan als je dat zou willen.

Hopelijk kan ik je hiermee helpen op een andere manier naar eten te kijken. Strenger voor jezelf zijn werkt juist averechts. Het is zonde van tijd en vooral onnodig. Leer te vertrouwen op jezelf en creëer een gezonde relatie met eten voor de rest van je leven!

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial