Zo herken je het verschil tussen honger, trek en eetdrang

Zo herken je het verschil tussen honger, trek en eetdrang

Zo herken je het verschil tussen honger, trek en eetdrang

Vrije dagen thuis zijn de ergste. Die hunkering naar eten. Hoe goed je jezelf ook probeert af te leiden, er gaat geen uur voorbij waarbij je niet aan eten denkt. En zo ben je de hele dag aan het ‘grazen’. Waarom blijf je onverzadigbaar? En hoe maak je onderscheid tussen honger, trek en eetdrang?

Echte, fysieke honger is te herkennen aan een rammelende maag. Je hebt minimaal een aantal uur niets meer gegeten en je maag is leeg. Je lichaam vraagt naar voeding die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Voeding is de brandstof voor je lijf om niet alleen te kunnen bewegen, werken en sporten, maar ook om je lichaamstemperatuur op peil te houden, je hart te laten pompen en spierweefsel te behouden. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert daarnaast de benodigde voedingsstoffen zoals o.a. vitamines, mineralen en vezels.

De meeste mensen krijgen trek door het zien, ruiken of fantaseren over eten. Ze komen in de verleiding van eten, genieten hiervan en willen nog meer. Meestal krijg je trek door omgevingsprikkels. Bijvoorbeeld op een verjaardag waar taart en hapjes op tafel staan, of in een stad waar op elke van de straat eten te koop is en overheerlijke geuren je tegemoet komen.

We eten niet alleen om onszelf in leven te houden maar ook om genot en samenhorigheid. Aan bijna elke sociale gelegenheid wordt een bepaald soort eten gekoppeld. Denk aan taart op een verjaardag, paaseitjes met Pasen, beschuit met muisjes bij een geboorte, gebak bij een bruiloft, suikerspinnen op de kermis, een frietje na het zwemmen, pepernoten en chocoladeletters met Sinterklaas, 5 gangen diners tijdens de kerst en oliebollen met oud en nieuw. Waanzin eigenlijk als je er bij stil staat! In principe doen we met zijn allen massaal aan emotie-eten. Is dit verkeerd? Nee, maar het is de kunst om een balans te vinden tussen voeden en vullen. Emotie-eten wordt pas een probleem wanneer je er last van krijgt door schuldgevoelens, of als het ten koste gaat van je gezondheid. Bij trek hoort meestal bij een vrolijke emotie.

Met de huidige overvloed aan lekker eten kan het lastig zijn om de juiste balans te vinden en te behouden tussen voeden en vullen.

 

Bij eetdrang is er een sterke hunkering naar eten die gepaard gaat met spanning of vervelende emoties. Je hebt vast wel eens gehoord van de vecht of vlucht reactie. Dit is een overlevingsmechanisme die je helpt als je in gevaar bent. In de oertijd betekende gevaar echt een levensbedreigende situatie zoals verlaten worden door je stamgroep, waardoor je een gemakkelijk zwak prooi bent voor roofdieren. Het belangrijkste doel van je brein is je hiervoor te beschermen. Door het vrijgeven van de neurotransmitter dopamine wordt je gemotiveerd om het beste van jezelf te laten zien (= jagen voor eten) waardoor anderen je waardevol vinden en je niet in de steek zullen laten.

Het gevaar en de stress die we tegenwoordig ervaren zijn anders maar de manier waarop ons brein reageert en ons dwingt om op zoek te gaan naar eten is nog steeds hetzelfde. En als je eet wordt er bèta-endorfine vrijgegeven in je brein en dat zorgt voor een pijnstillend gevoel. Emotie-eten krijgt hierdoor een hele andere wending. Vervelende emoties weg eten werkt dus zo goed doordat de bèta-endorfine zorgen voor een pijnstillend gevoel van zowel emotionele- als fysieke pijn.

Het is duidelijk dat emotie-eten op de korte termijn voor een goed gevoel zorgt. Op de lange termijn kan het echter serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid en zelfbeeld. Het is dus belangrijk dat je deze ongezonde mindset aanpakt en op een liefdevollere manier omgaat met je emoties en eetpatroon. Intuïtief eten betekent dat je weer leert te luisteren naar je lichaam. Heb je honger, of gewoon trek? Of zit je iets dwars en probeer je dat met eten op te lossen? Probeer daar echt eens bij stil te staan en maak bewust de keuze om die koekjes wel – of juist niet – te nemen.

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial