Tips om effectief je dopamine te verhogen!

Tips om effectief je dopamine te verhogen!

Yes! Met deze simpele tips kom jij dagelijks aan je “dopamine shotje” en verklein je de kans op ongewenste snaaimomenten!

“Ehh, hoezo dan?!”

Oke, ik leg uit! Waarschijnlijk heb je eten weleens gebruikt om jezelf beter te voelen. Des te vaker je dit doet, des te meer je hier naar gaat verlangen. Op elk moment dat je toegeeft aan eten komt er in jouw hersenen het hormoon dopamine vrij, die zorgt voor het BELONINGSGEVOEL (= verslavend!!) Op deze manier heb je als het ware je hersenen zo getraind om steeds weer om een shotje dopamine te vragen!

Gelukkig zijn er nog héél veel andere manieren om dat geluksgevoel te krijgen zonder dat je daarvoor naar eten hoeft te grijpen.
Hieronder deel ik mijn 5 tips die je dopamine doen stijgen!

1. Creëer me-time
Iedereen heeft wel eens behoefte om even wat tijd voor zichzelf te hebben en zich even terug te trekken. In een volle week kan dat best een uitdaging zijn maar wel heel erg belangrijk! Gun jezelf minimaal 2x per dag kort me-time (5-10 minuten) waarin je bijvoorbeeld bedenkt waarvoor je dankbaar bent en minimaal 2x per week lang me-time (30 minuten) waarin je een boek leest of geniet van een bezoekje aan de kapper.

2. Wees creatief!
Dansen, of lekker mee zingen met je favoriete muziek, of misschien ben jij wel een tekenwonder! Zoek iets wat bij jou past en waarbij je je gevoel kunt uiten! Ik zelf heb een soort journey boekje waar ik elke avond in schrijf.

3. Beweeg!
Leef je uit in de sportschool of ga een rondje hardlopen! Bewegen heeft niet alleen een positief effect op de dopamine aanmaak maar ook op die van andere neurotransmitters zoals serotine en endorfine. Reken maar dat jij je voldaan en daadkrachtig voelt!

4. Eet gezond
Kies voor voeding met een hoge voedingswaarde, zoals groente, fruit, volkoren graanproducten, zuivel en noten. Varieer binnen deze gezonde voedingsgroepen zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt zoals het aminozuur L-Tyrosine. Deze eiwit is een belangrijke bouwstof voor de aanmaak van het hormoon dopamine.

5. Mediteer
Waar we in ons huidige leven verslaafd zijn aan suiker zullen vele zich ook schuldig maken aan overdenken. Vanaf het moment dat we ’s ochtends op staan tot aan het moment dat we gaan slapen krijgen we een overvloed aan informatie op ons af die we moeten verwerken. Hoe vaak pak jij je telefoon om je notificaties te checken? Mediteer 10 minuten per dag en geniet van minder stress en meer innerlijke rust!

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial