Patronen doorbreken? Dit is waarom het zo lastig is!

Patronen doorbreken? Dit is waarom het zo lastig is!

Waarschijnlijk ken je het wel… Het is avond, je ploft op de bank. Alhoewel je een uur geleden toch een goede maaltijd hebt gegeten heb je trek in iets zoets. Je moét echt even iets ‘snaaien’ en voordat je het weet sta je alweer in de keukenkastjes te snuffelen.

Ondanks je goede voornemen om in de avond minder te gaan eten lijkt de drang te groot. ‘Je lichaam vraagt er gewoon naar!’

Maar kan dit eigenlijk wel? Nee, je lichaam is namelijk niet in staat om letterlijk naar eten te vragen. Dit zijn enkel jouw gedachten! Wanneer deze gedachten steeds in dezelfde situatie opkomen en het je veel moeite kost om dit patroon te doorbreken is er een grote kans dat je jezelf een onbewuste reactie hebt aangeleerd, ook wel de Pavlovreactie (Russische fysioloog Ivan Pavlov, 1849-1936) genoemd. Avond → moe op de bank → snaaien.

Wat je hieraan kunt doen?

Heb je weer een moment waarop je snakt naar eten, sta dan eens stil bij je gevoel. Wat voel je? (buik, moe) Heb je écht honger? Neem een stuk fruit of een handje noten! Geen trek in? Dan zal je honger wel mee vallen. 😉 Wat denk je? (hoofd, ik heb nog iets lekkers in de kast liggen, ik heb het verdiend)
Deze gedachten creëer jezelf! En guess what, je bent niet verplicht er iets mee te doen! Blijf jezelf actief herinneren aan je doelen en zoek afleiding. Na een tijdje zullen je gedachten vanzelf weer wegebben.

Heb jij al vaker geprobeerd om je eetgewoonten te veranderen maar kom je er zelf niet uit? Ik kan jou een stok achter de deur bieden!  

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial