Onder de loep: het koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarm dieet – het lijkt wel een hype die steeds populairder wordt. In strijd tegen de kilo’s worden koolhydraten uit het voedingsmenu geschrapt want dit zijn suikers, en zoals we allemaal weten “suikers zijn slecht”. Maar als koolhydraten zo slecht zijn, waarom strookt het koolhydraatarm advies dan niet met de adviezen van de Gezondheidsraad?

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk adviesorgaan met als doel de volksgezondheid te verbeteren. De Gezondheidsraad geeft wetenschappelijke adviezen. De Richtlijnen Goede Voeding, opgesteld door de Gezondheidsraad, verlagen de risico’s op gezondheidsziektes als onder andere diabetes, kanker en hart- en vaatziekten en overgewicht. Het advies van de Gezondheidsraad is om minimaal 40% en maximaal 70% van de energie uit koolhydraten te halen.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn energieleveranciers en bestaan uit enkelvoudige of meervoudige suikers (sachariden), zetmeel en vezels. Goede bronnen van koolhydraten zijn groenten, fruit, volkorengraanproducten, pasta en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Sacharose kennen we als kristalsuiker en deze zit vooral in snoep, koek en frisdrank. Deze voedingsmiddelen bevatten weinig voedingsstoffen en daarom wordt geadviseerd deze met mate te eten. Koolhydraten leveren voedingsvezels welke belangrijk zijn voor een goede darmwerking. Voor een volledige vetverbranding heeft het lichaam genoeg koolhydraten nodig.

Tijdens een koolhydraatarm dieet eet je automatisch meer eiwitten en vetten. Hoewel het lichaam deze macronutriënten ook nodig heeft wordt het voor een uitgebalanceerd voedingspatroon afgeraden de bovengrens te overschrijden. De Gezondheidsraad adviseert om maximaal 40% van de energie uit vetten te halen en bij overgewicht maximaal 35%. Beperk hierbij de inname van verzadigd vet tot maximaal 10% om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Omdat één gram vet (9 kcal.) meer calorieën dan één gram koolhydraten (4 kcal.) bevat, levert een voedingspatroon met veel vet meer energie op. Hierdoor neemt de kans op overgewicht toe.

“Maar voor mij werkt het echt!”

Je wilt gewicht verliezen en bent begonnen aan een koolhydraatarm dieet. Door je nieuwe eetpatroon kies je vaker voor gezonde voedingsmiddelen die weinig calorieën bevatten. Doordat je bewuster bent van wat je eet, eet je waarschijnlijk ook minder en hierdoor ontstaat een negatieve energiebalans. Het resultaat; je valt af. Bovendien bestaat elke koolhydraatketen uit onder andere waterstofmoleculen (hydraat). Dit maakt dat je vooral veel vocht zal kwijtraken tijdens een koolhydraatarm dieet.

Conclusie:

Koolhydraten komen in verschillende vormen voor in onze voeding. Het lichaam heeft ze nodig voor onder andere energie, voedingsvezels en glucose (bloedsuiker). Omdat je hersenen glucose nodig hebben om goed te kunnen functioneren, kun je je bij een koolhydraatarm dieet regelmatig draaierig, moe of zelfs somber voelen. Je lichaam vraagt naar glucose en het zal daarom lastig zijn om je dieet vol te houden. Hoewel je in het begin relatief eenvoudig een aantal kilo’s kunt kwijtraken is het op de lange termijn geen goede oplossing voor overgewicht. Verantwoord afvallen kun je bereiken door een lagere energie-inname dan dat je aan energie verbruikt. Je kunt je gezondheid verbeteren door hierbij vaker te kiezen voor voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde zoals groenten, fruit, volkorengraanproducten, volkorenpasta, peulvruchten, mager vlees, (vette) vis, eieren, zaden en noten.

Wil je weten wat wél werkt en hoe jij op lange termijn jouw streefgewicht kunt bereiken? Ik help je graag op weg met een eenmaling voedingsadvies! 

 

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial