Leptineresistentie, wat is het en wat kun je er aan doen?
Wat is leptine
Leptine is een hormoon dat voornamelijk in het vetweefsel wordt aangemaakt. Dit hormoon stimuleert het verzadigingsgevoel en verhoogt het energieverbruik, dit maakt dat leptine een grote rol speelt bij het reguleren van de energiebalans.
Bij het volgen van diëten of door maaltijden over te slaan, daalt de leptinespiegel. [1] De hoeveelheid leptine in het bloed wordt beïnvloed door voeding: na een maaltijd komt er veel leptine vrij en zul je dus een verzadigd gevoel hebben. De bekende tegenhanger van leptine is het ‘hongerhormoon’ ghreline, wat in de maag wordt geproduceerd en wat de eetlust juist bevorderd.
Ongevoeligheid voor leptine
Oké, wil je gemakkelijker van eten af kunnen blijven dan heb je dus meer leptine nodig zou je stellen. Maar vaak wordt gezien dat mensen met obesitas een hogere leptinespiegel hebben. [2] [3] Aangezien leptine zorgt voor verzadiging zou je verwachten dat deze mensen juist minder eten.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met obesitas minder gevoelig zijn voor leptine. Het kan ook dat zij minder leptinereceptoren hebben waardoor hersencellen leptine niet goed kunnen opnemen waardoor de hoeveelheid leptine in het bloed stijgt en terwijl de verzadiging uit blijft. Het risico van een chronisch verhoogde leptinespiegel kan zorgen voor leptineresistentie. De leptinereceptoren raken ‘overbelast’ met leptine waardoor ze niet meer goed werken. [4]
Tips bij leptineresistentie
Kun jij altijd door blijven eten en krijg je geen verzadigingsgevoel? Het kan zijn dat je ongevoelig voor leptine bent geworden. Maar je kunt hier wat aan doen! Gewichtsverlies zorgt ervoor dat de leptineresistentie afneemt waardoor de kans op overeten kleiner wordt.
Kijk ook eens kritisch naar je portiegroottes. Is twee keer opscheppen echt nodig en hoeveel tussendoortjes eet je eigenlijk op een dag? Hoeveel we werkelijk eten wordt bijna altijd onderschat. 😉
Een paar dagen intermittent fasten kan ook helpen. Doordat je voor een langere periode niet eet stijgt de ghrelinespiegel en daalt de leptinespiegel. Een hongergevoel is het gevolg. Probeer dit te verdragen tot het tijd is voor een maaltijd. Bij intermittent fasten gaat het om het tijdsbestek waarin je eet en je je spijsvertering belast. Dit betekent niet dat je minder calorieën hoeft te eten.