Koolhydraten en suikers: de 3 meest besproken feiten/fabels.

Koolhydraten (sachariden) zijn onder te verdelen in eenvoudige koolhydraten (glucose, fructose, galactose), meervoudige koolhydraten (lactose, maltose, sucrose), zetmeel en verteerbare of onverteerbare voedingsvezels. Koolhydraten zijn complexe voedingsstoffen!

Ik nodig mensen uit om hun kennis over koolhydraten en suikers te testen. Lees hier 3 meest besproken feiten/fabels.

Hoewel de meeste mensen feit antwoordden, is dit toch echt een fabel! Veel mensen hebben een voorkeur aan zoete producten. Hoewel het lastig kan zijn, is het wel degelijk mogelijk om voorkeuren af te leren. Bij vermindering of onthouding van verslavende stoffen zoals alcohol, nicotine of drugs speelt het dopaminesysteem een rol en treden er ontwenningsverschijnselen op. Deze effecten treden niet op tijdens het minderen van de suikerinname (1).

 

Ook dit is een fabel. Voedingsstoffen zijn essentieel als het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. In de lever kan glucose gevormd worden uit eiwitten en vet. Fruit bevat dus geen essentiële suikers.

 

Volgens de richtlijnen voor Goede Voeding van de Gezondheidsraad is het belangrijk om dagelijks 40-70% van de totale energie-inname te halen uit koolhydraten. Een koolhydraatarmdieet heeft meerdere nadelen zoals een minder evenwichtig voedingspatroon en daardoor te weinig voedingsstoffen- en vezels, een verhoogde aanmaak van ketose waardoor moeheid en misselijkheid kan ontstaan en een verhoogde afbraak van spiermassa. Een negatieve energiebalans is van belang bij het afvallen en niet specifiek het minderen in koolhydraten. Het is dus een fabel dat je het beste koolhydraatarm kunt gaan eten wanneer je wilt afvallen.

Heb jij een vraag over koolhydraten/suikers? Deel je vraag hieronder!

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *