Klachten tijdens de overgang? Dit kun je er aan doen!

klachten bij de overgang

Klachten tijdens de overgang? Dit kun je er aan doen!

Hoofdpijn, een onregelmatige cyclus en opvliegers all over the place. Je bent jezelf niet de laatste tijd. Het zal toch niet… Ik wil juist weer fit worden en afvallen maar nu kom ik in de overgang! Hoe kan ik dit verhelpen?

De overgang. Hoe zat dat ook alweer?
Laten we even terug gaan naar een lesje biologie om ons geheugen op te frissen. Wat is precies de overgang en wanneer begint het? De overgang is een periode van gemiddeld 6 tot 7 jaar, waarin de eicellen van een vrouw opraken en er tijdens de eerste menstruatievrije jaren typische overgangsklachten optreden.

Vaak wordt dit door de war gehaald met de menopauze. De menopauze (betekent in het Grieks: doen ophouden) is alleen een specifiek moment van de laatste menstruatie. En dit kan dus alleen achteraf vastgesteld worden.

Deze hormonale disbalans begint bij de meeste vrouwen rond hun 45e. Veel voorkomende klachten zijn: menstruatieklachten; opvliegers; gewichtstoename; gewrichtsklachten; minder zin in seks; hoofdpijn; vaginale klachten; urineverlies, depressie en slaapproblemen.

 

overgang afvallen

 

Een nieuw hormonaal evenwicht
De overgang is een natuurlijk proces wat hoort bij een levensfase van een vrouw. Je lichaam is in transitie naar een nieuwe fase (net zoals in de puberteit), de hormonale balans verandert en de oestrogeen- en progesteronspiegels worden minder stabiel. Hierdoor zal het voortplantingssysteem zijn functie verliezen en stopt je menstruatie. Je lichaam zal zich vanzelf aanpassen aan de veranderende hormonale huishouding.

Best. Maar hoe zorg ik voor zo min mogelijk klachten?
De overgangsklachten hebben een fysiologische oorzaak (er is geen ziekte) daarom is er geen behandeling of genezing voor nodig. Hoelang de overgang duurt verschilt per vrouw en is afhankelijk van wanneer het lichaam het hormonale evenwicht weer heeft gevonden. Natuurlijk kun je wel de kans op klachten zo klein mogelijk houden door bewust om te gaan met je algehele leefstijl.

Beweging
Doordat je lijf minder oestrogeen produceert, wordt de bot dichtheid lager en worden ze zwakker. Dit proces begint al bij een leeftijd tussen de 30 en 40 jaar en heet osteopenie. Probeer om regelmatig te bewegen en je lichaam hierbij verticaal te belasten (met gewicht op de lange beenderen), bijvoorbeeld hardlopen en krachttraining. Door de veranderingen van druk en krachten die op je botten worden uitgeoefend, is het bot in staat om zichzelf te ‘remodelleren’. En hiermee verklein je kans op verergerde botafbraak; osteoporose.

Voeding
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is altijd de basis voor een optimaal functionerend lichaam. Na ongeveer je 30e verandert de verhouding schildklierhormoon en dit zorgt ervoor dat je een langzamere stofwisseling krijgt. Je lichaam gaat zuiniger om met energie. Blijf je eten zoals je gewend bent, dan kun je sneller in gewicht aankomen.

Overal een pilletje voor?
Zilverkaars (extract) en voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten zoals sojaproducten kunnen wel lichte klachten verminderen. Voor vele supplementen die wonderen beloven bij klachten tijdens de overgang, zoals melatonine en magnesium, is er echter geen aantoonbaar, wetenschappelijk bewijs dat deze daadwerkelijk helpen.

Heb je naast lichamelijke klachten ook last van angst of depressie dan kan cognitieve gedragstherapie je helpen een manier te vinden om hiermee om te gaan waardoor je weer beter in je vel zal zitten.

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial