Is aspartaam schadelijk?

“Drink jij cola light??? Dat is toch super ongezond?! Ik drink gewone cola want dat light is helemaal niet goed voor je. Kankerverwekkend en bovendien beïnvloed het je suikerspiegel waardoor je zoete trek krijgt en je gaat snaaien.”

Veel mensen blijven aan dit onderwerp twijfelen omdat zij hun informatie uit verkeerde bronnen halen. Aspartaam is al vaak wereldwijd wetenschappelijk onderzocht en keer op keer veilig verklaard.

Ik vertel je (met onderbouwde informatie) hoe het zit!

aspartaam schadelijk

“Is aspartaam schadelijk?”

Aspartaam is een zoetstof en smaakt wel 200 keer zoeter dan suiker terwijl het nauwelijks calorieen bevat. Je vindt aspartaam vooral in fris- en vruchtendrank, zuivelproducten, snoep en lightproducten. (1.)

Als je op je calorie-inname wilt letten kun je ervoor kiezen om vaker producten te eten of drinken waarin de suiker is vervangen door zoetstoffen zoals aspartaam. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, heeft dit geen negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Krijg jij wel vaak meer trek na het eten of drinken van light producten? Reken maar dat dit psychisch is en het voornamelijk tussen je oren zit!

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een synthetische zoetstof en bestaat uit phenylalanine (50%), asparaginezuur (40%) en methanol (10%). Phenylalanine en asparaginezuur komen van nature in onze voeding voor. Het zijn zelfs essentiële aminozuren. Het is dus belangrijk om deze dagelijks binnen te krijgen, aangezien het lichaam deze niet zelf aan kan maken maar wel nodig heeft.

Methanol is een soort alcohol en is giftig bij zeer hoge doseringen. Aspartaam is een door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) goedgekeurde zoetstof. Hierdoor heeft aspartaam ook een E-nummer (E951).

Dus aspartaam is volkomen veilig?

Voordat E-nummers mogen worden toegevoegd aan producten moeten deze een lange weg afleggen waarbij ze gecontroleerd en goedgekeurd worden. Voedingsmiddelen met E-nummers, zoals aspartaam, kun je dus veilig eten en drinken. (2)

Methanol is bij 25 gram dodelijk. Maar geen zorgen; dat kleine beetje methanol dat vrij komt in het lichaam tijdens het verwerken van aspartaam vormt geen risico voor de gezondheid! Een liter light frisdrank levert zo’n 55 milligram methanol. Het is zo goed als onmogelijk om schadelijke waarden te bereiken met light producten!

Alleen voor mensen met ‘fenylketonurie’ (PKU) zijn producten met aspartaam niet geschikt!

 

Mensen met deze erfelijke aandoening kunnen het aminozuur fenylalanine uit aspartaam niet goed afbreken. Een te hoge fenylalaninespiegel in het bloed is giftig voor de hersenen en dit heeft negatieve effecten als gevolg. In Nederland wordt elke pasgeboren baby getest op deze ziekte met het welbekende hielprikje.

 

Conclusie

Het is dus niet nodig om aspartaam te vermijden. Maar aangezien aspartaam vaak in bewerkte producten zit (en die bevatten relatief weinig voedingsstoffen en veel calorieen), kun je deze producten beter niet te vaak en te veel eten.

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial