Intuïtief eten doe je zo!
Na mijn anorexische fase heb ik mezelf weer geleerd om te eten. Dit in hele kleine mini stapjes met steeds meer eetmomenten op de dag. Na een jaar durfde ik weer te eten maar dan alleen volgens een heel streng schema. Ik at op strikte tijdstippen en alleen bepaalde voedingsmiddelen. Dit heb ik zo heel lang volgehouden tot ik na en aantal jaren last kreeg van eetbuien. De gezonde maaltijden op vaste tijden zaten er zo ingebakken dus die bleven, maar daarnaast liet ik me steeds vaker gaan met alles wat ik maar lekker vond. Om te voorkomen dat ik gigantisch zou aankomen, vond ik een manier om de overbodige calorieen te compenseren. De hele manier waarop ik at, werd bepaald door de manier waarop ik dacht. Hoe ik over eten dacht. En over hoe ik over mezelf dacht.
Intuïtief eten gaat over eten vanuit je gevoel. Het gaat over luisteren naar je lichaam. Intuïtief eten gaat over goed voor je motor/lijf zorgen. Niet omdat je wilt afvallen, maar omdat je begrijpt waarom dit belangrijk is. Intuïtief eten zorgt voor een bewuster leven met een beter zelfbeeld, positiviteit en meer dankbaarheid en respect voor de voeding die voor ons bereikbaar is.
Klinkt tof, toch? Maar meer concrete uitleg is vast en zeker welkom. Dus omschrijf ik in deze blog: intuïtief eten doe je zo!
Stop met labelen
Op een meer “chillere” manier met eten omgaan kan een motivatie zijn om je te gaan verdiepen in intuïtief eten. En dit kan alleen als je stopt met het labelen van eten. Ja, het is zo dat het ene voedsel gezonder is dan de ander maar het is niet perse allemaal zo zwart-wit. Als jij alles wat je aan eten tegenkomt eerst moet bestempelen – te vet / te zout / te zoet of juist konijnenvoer / te gezond / te duur – daar wordt het niet echt leuker of gemakkelijker op. Deze labels kleuren namelijk onbewust een waarschuwend vlaggetje bij elk voedingsmiddel. Een rood vlaggetje voor ‘’slecht’’ eten en een groen vlaggetje voor ‘’goed’’ eten. En aangezien je vooral gefocust bent op de rode (want je wilt afvallen!) kan het openen van de koelkast al een fysieke stressreactie veroorzaken. En dit wil je juist voorkomen!
Herken de signalen van je lijf
Intuïtief eten betekent simpelweg eten op gevoel. Maar wij zijn iets heel anders gewend; Goed ontbijten voordat je naar school/werk gaat, boterhammen in een broodtrommel en ook een tussendoortje vinden we belangrijk. Zelfs van baby’s wordt verwacht dat ze binnen enkele maanden een flessenschema volgen, want lekker praktisch! Dit is jammer want helaas wordt er geen rekening gehouden met de natuurlijke maaginhoud en dat terwijl onze natuur het allemaal zo goed voor ons heeft geregeld!
Hormonen zorgen ervoor dat we honger krijgen en/of we ons verzadigd voelen. Dit wisselt per dag, de ene keer heb je wat meer honger dan de andere dag, dit blijft mooi in balans als we er naar leren te luisteren. Probeer dus eens wat minder ‘op de klok’ te eten en meer vanuit je behoeften. Vind je het lastig om de honger/verzadigd signalen van je lichaam te herkennen? Onderstaande oefeningen je hierbij helpen.
Oefeningen:
1.) Neem een ochtend niet meteen een ontbijt. Begin zoals gewoonlijk aan je dag maar wacht in elk geval met eten totdat je een echt honger gevoel krijgt. Na hoeveel uur krijg jij een hongersignaal? En het lijkt heel makkelijk, maar waardoor weet je dat je honger hebt? Hunker je, of fantaseer je misschien vooral naar eten? Echte, fysieke honger is te herkennen aan een rammelende, lege maag.
2.) Besef dat honger niet altijd gestild hoeft te worden. Probeer het gewoonweg tijdje te verdragen. Niet om extra calorieen te besparen, maar om het hongergevoel te ervaren. Je kunt beginnen met een half uurtje en daarna steeds langer. Je zal merken dat het gevoel na een tijdje minder wordt en dat een hongergevoel niet meteen een noodsituatie is.
3.) Je hoeft niet vol te zitten. Schep een extra portie op je bord en daag jezelf uit om dit te laten staan. Wen jezelf aan niet meer te eten wanneer je voor zo’n 80% vol zit. Als je niet te vol zit, zou het na de maaltijd nog prettig zijn om in een stevig tempo te wandelen. Zou dit ongemakkelijk zijn, dan heb je waarschijnlijk te veel gegeten en wil je liever even “uitbuiken”.
Voel je verzadiging
Het zit in ons systeem om honger zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast komen er allerlei neurotransmitters in onze hersenen vrij op het moment dat we iets eten, die ervoor zorgen dat we ons ontspannen en blij voelen. Als je last hebt van emotie-eten verlang je steeds weer naar dit beloningsgevoel en dit maakt eten dus erg verslavend! Intuïtief eten gaat over bewust eten en stoppen vóórdat je vol zit. Over het algemeen eten we in Nederland veel meer dan nodig en goed voor ons is met veel overgewicht als gevolg. Een lichaam dat te zwaar is kan mogelijk minder goed functioneren. Leptine, het hormoon dat zorgt voor een verzadigingsgevoel, kan dan niet meer goed opgenomen worden. In dit blog schreef ik over zogeheten leptineresistentie.
Voeden in plaats van vullen
Waarom eet je de dingen die je eet? Is het uit gewoonte? Ben je hier mee opgegroeid of kies je er heel bewust voor? Alles bestaat uit energie. Je bent het met me eens dat een hamburger een andere energie afgeeft dan bijvoorbeeld een verse fruitbowl, toch? Stel jezelf de vraag: welke energie heb ik nodig om me gezond en gelukkig te voelen? En met welke voeding kan ik dat bereiken? Op deze manier kan intuïtief eten het gemakkelijker maken om gezonde keuzes te maken. Maar denk niet alleen aan fysiek eten! Veel mensen denken regelmatig ‘echt even iets te móéten eten’ terwijl hetgeen waar zij daadwerkelijk naar hunkeren, emotionele of mentale honger is. Dit zie ik heel vaak in mijn praktijk bij mensen die niet lekker in hun vel zitten, zichzelf wegcijferen of stelselmatig over hun eigen grenzen heen gaan.
Geniet van eten
Intuïtief eten betekent met aandacht eten terwijl je daar helemaal achter staat, ongeacht wat voor een soort eten het is. Je innerlijke criticus die altijd jouw eetgedrag probeert te ondermijnen krijgt minder ruimte. Let op! Als jij de overtuigingen hebt dat je alleen maar gezond en clean zou moeten eten dan heb je dus een verkeerd beeld van intuïtief eten. In dit geval is het namelijk niet je intuïtie waarop je vertrouwd, maar je ego die jou een schouderklopje geeft omdat je “zo goed eet’’. Aangezien je met intuïtief eten eet wat en wanneer dit voor jou goed voelt, is er geen sprake meer van schuldgevoel maar geniet je wel veel meer van je maaltijden!
Ben je na deze blog geïnspireerd geraakt en wil je beginnen met intuïtief eten? Start met kleine stappen. Intuïtief eten kan je helpen met afvallen maar het is geen dieetmethode. Als je jezelf inzet en de tijd gunt om de principes van intuïtief eten eigen te maken, dan kan het je kijk op voeding en je lichaam aanzienlijk verbeteren.