Intermittent fasting // do or don’t??
Overgewicht verhoogd niet alleen de kans op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Het leidt vaak ook tot hoge zorgkosten en stigmatisering. Veel mensen zijn daarom altijd op zoek naar een nieuwe, gemakkelijke manier om snel af te vallen. Je hebt vast wel eens gehoord over Intermittent fasting. Maar wat is het eigenlijk precies? En is dit een geschikte oplossing?
Intermittent wátte?! Intermittent fasting – wat is het?
Bij intermittent fasting, ofwel, bij periodiek vasten, wissel je een periode van vasten af met een periode waarin je (normaal) eet. Veel mensen doen dit onbewust door tussen het avondeten en het ontbijt niets meer te eten. Met intermittent fasting wordt er ook overdag vasten bedoeld. De energie-inname wordt dan zoveel mogelijk beperkt, al betekent het niet dat er helemaal niets gegeten mag worden. Voldoende drinken blijft natuurlijk belangrijk. Water, thee en koffie (zonder melk/suiker) mag daarom onbeperkt. Er zijn 3 verschillende manieren waarop je kunt intermittent fasten:
• Voor een bepaalde periode op een dag vasten: een aantal (16-20) uur achter elkaar vasten. De overige (4-8) uren normaal eten.
• Om de dag vasten: om de dag een periode van 24 uur vasten afgewisseld met normaal eten.
• Een aantal dagen in de week: 1-3 dagen per week 24 uur vasten en de overige dagen normaal eten.
Waarom zou je dit willen?
Doordat je voor langere periode minder calorieen binnen krijgt, is de kans groot dat je een negatieve energiebalans creeërt. Er komt minder energie binnen dan dat je verbruikt. Je zal hierdoor afvallen. Zo werkt de energiebalans ook omgekeerd; als je méér energie inneemt en minder verbruikt, dan zal je aankomen.
Door de energiebeperking zet het lichaam (de lever) vetmassa en spiermassa om in bruikbare energie. Afvallen gaat daarom altijd gepaard met gewichtsverlies uit spiermassa. Dit kun je beperken door voldoende eiwitten te eten en aan krachttraining te doen.
Soms wordt beweerd dat intermittent fasting positieve effecten op het cognitief functioneren heeft, maar om dit te kunnen vaststellen is meer onderzoek nodig. Rob van Berkel (onderzoeksdiëtist en schrijver): “Er zijn weinig studies gedaan waarin gekeken is naar het effect van intermittent fasting op het cognitief functioneren. Met cognitief functioneren worden alle processen bedoeld die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie, waaronder bijvoorbeeld intelligentie, geheugen, concentratie en taal. De kwaliteit van de studies die ernaar gekeken hebben laat bovendien te wensen over.”
De conclusie is dat er meer onderzoek nodig is om te kunnen bepalen of intermittent fasting specifieke gezondheidsvoordelen oplevert.
Is intermittent fasting een veilige manier om af te vallen?
Gewichtsverlies is niet per definitie een gevolg van intermittent fasting. Als je wilt afvallen kun je dit ook op een geleidelijke manier aanpakken, bijvoorbeeld door elke dag een kleine energie tekort te creëren. De energiebalans is hierin altijd leidend. Als je wilt gaan intermittent fasten om af te vallen, bedenk je dan eerst goed wat je echt wilt bereiken. Afvallen is vaak niet het probleem, op gewicht blijven is lastiger. Intermittent fasting kan zeker helpen, maar door het vasten kun je extra eetlust krijgen wat het moeilijker maakt om je aan de regels te houden. Zolang je ervoor zorgt dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens de perioden dat je wel eet, is intermittent fasting volkomen veilig. Wil je een goede relatie met gezond eten op de lange termijn, vraag jezelf dan af of intermittent fasting wel echt geschikt is voor jou.