Hoe voorkom je emotie-eten tijdens de coronacrisis?
Corona uitbraak
“Het is geen leuk nieuws dat ik ga vertellen. Het corona virus is bij ons en zal voorlopig ook nog wel even blijven.” Deze woorden van minister-president Rutte kwamen wel even binnen. We gaan een heftige periode tegemoet. Het Covid-19 virus is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie. Grapjes en onverschilligheid heeft snel plaatst gemaakt voor paniek en stress. Scholen, kinderopvang en sportclubs sluiten, terwijl in de supermarkt mensen in grote getallen volop wc-papier, potjes en blikjes hamsteren! En dat verbaasd mij eigenlijk helemaal niets…
Omgaan met stress
Wanneer we veel stress ervaren schakelen we van ons mensenbrein (Neo Cortex) uit. Rationeel en logisch nadenken zit er nu niet meer in. We handelen nu we vanuit ons zoogdierenbrein (Limbisch brein). Deze zijn verantwoordelijk voor onze emoties. Dus in plaats van rustig na te denken wat het meest verstandige is, voelen mensen angst en gaan meteen over in de vecht- en vlucht reactie. Vanuit een overtuiging in ons reptielenbrein betekend dit pakken-wat-je-pakken-kan! Want in geval van schaarste kan dat van levensbelang zijn.
Emotie-eten
Als je al lange tijd worstelt met emotie-eten of eetbuien dan kan deze corona crisis een extra grote trigger voor je zijn. Je kunt extra spanning voelen over een tekort aan eten, angst over de onzekere tijd waarin je niet weer waar je aan toe bent, angst om aan te komen doordat je meer snoept of eet en minder beweegt. Misschien ben je bang dat je dieet nu helemaal niet meer zal lukken of dat je terug zal vallen in oude patronen.
En neem je het jezelf nu kwalijk dat je het gevoel hebt alsof je de controle verliest, en heb je het gevoel dat je faalt, dan vergroot dat ook de kans op eetbuien.
Maar onderschat de impact van deze corona crisis niet! Door het thuiszitten kun je ook spanning voelen over je gezondheid, je kinderen, je baan, je familie en alle ballen die je omhoog probeert te houden.
Daag je gedachten uit.
We hebben zo’n 50.000 gedachten per dag. Dit onbewuste proces gaat de hele dag door. Sommige gedachten komen steeds maar terug. Laat je je er teveel in meeslepen, dan krijgen de gedachten invloed op je gevoel. Wil je dit voor zijn? Daag je gedachten dan eens uit. Klopt het wel wat je denkt, of laat je je leiden door angst?
“Een gedachte doet ons niets tenzij we haar geloven. Het zijn niet onze gedachten, maar het hechten aan onze gedachten dat lijden veroorzaakt. Hechten aan een gedachte betekent geloven dat ze waar is zonder haar te onderzoeken. Een overtuiging is een gedachte waar we ons vaak jarenlang aan hebben gehecht. De meeste mensen denken dat ze zijn wat hun gedachten zeggen dat zij zijn.
Op een dag merkte ik dat ik niet ademde, ik werd geademd. Toen merkte tot mijn verbazing ook dat ik niet nadacht; dat ik eigenlijk gedacht werd en dat denken niet persoonlijk is. Zeg jij ’s morgens als je wakker wordt tegen jezelf: ‘Ik denk dat ik vandaag maar eens niet ga denken’? Het is te laat: je bent al aan het denken! Gedachten verschijnen vanzelf. Ze komen uit het niets en gaan terug naar het niets, als wolken die door een lege hemel drijven. Gedachten komen om weer te gaan, niet om te blijven. Ze doen ons niets totdat we ons eraan hechten alsof ze waar zouden zijn. Niemand is ooit in staat geweest om zijn denken te controleren, hoewel sommigen een verhaal vertellen dat zij het wel kunnen. Ik laat mijn gedachten niet los, ik treed ze tegemoet met begrip. Dan laten zij mij los.”
– Byron Katie
Stop met diëten.
Overeten, schuldig voelen en teleurgesteld in jezelf zijn begint allemaal met een (te streng) dieet. Er spelen al zoveel dingen en dan moet je ook nog eens rekening houden met al die eetregeltjes. Het zal niet lang duren voor je brein de vecht of vlucht reactie krijgt en dit veroorzaakt bij veel emotie-eters het what-the-hell effect. (Ik heb iets verkeerds/te veel gegeten, nu kan het me toch allemaal niet meer schelen!)
Wees proactief.
Ga niet bij de pakken neer zitten. Ook al is het vaak niet meteen duidelijk; alles gebeurd met een reden. Bedenk wat jij kunt leren uit deze situatie. Hoe kun je deze situatie gebruiken om te groeien? Wat zijn je kansen en mogelijkheden?
Help een ander.
Voel je je gestrest of down en wil je je graag nuttig voelen? Samen sta je sterker! Klaar staan voor een ander helpt je te relativeren en boost je zelfvertrouwen en humeur!
Meer tips tegen eetbuien? Ik heb de meest waardevolle tips op een rij gezet. Twijfel niet en download ze hier.