Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel

“In de ochtend begint het vaak al, snel een lunchpakket klaarmaken en zorgen dat de kinderen op tijd op school zijn. Dan hup door naar m’n werk. Als ik klaar ben met werken vlieg ik van opvang naar vriendjes en van sportclubs naar muziekles. Zodra ik eindelijk thuis ben wordt er verwacht dat het eten al klaar staat, ikzelf ben allang blij als er überhaupt boodschappen in huis zijn. Snel flats ik dan het avondeten in elkaar. In de avond werk ik nog even een stofzuiger en dweil door het huis heen om me vervolgens met een overvolle wasmand op de bank neer te ploffen. Dan ben ik zooo moe, en dan grijp ik naar de koekjes!”

En zo ging ze nog wel even door. Het is duidelijk dat mijn client nog geen bewuste keuzes maakt. Ze heeft het gevoel dat ze in de ‘overlevingsstand’ staat.

Zeker in onze huidige, drukke leefstijl zullen veel mensen dit gevoel herkennen. Niet voor niets is het aantal burn-outs de laatste jaren sterk toegenomen. Het menselijk zenuwstelsel regelt samen met het hormoonstelsel het constant houden van bepaalde omstandigheden in ons lichaam. Deze processen verlopen autonoom, oftewel automatisch, zonder dat we ons daar bewust van zijn. En dit zenuwstelsel bestaat uit twee delen; één gericht op actie (orthosympatisch) en één gericht op rust (parasympatisch).

coach bergeijk

 

Wist jij dat de actieve staat van het zenuwstelsel onder andere invloed heeft op je spijsvertering? Het is belangrijk om regelmatig een momentje voor jezelf te nemen, zodat je lichaam in rust komt en zich kan herstellen!

“Daar heb ik toch geen tijd voor?!”

Jawel joh, ik heb een hele gemakkelijke oefening voor je, waarbij je in slechts 5 minuten weer helemaal tot jezelf kunt komen!

De oefening gaat als volgt:

Zoek een rustig plekje en ga lekker zitten. Sluit je ogen en voel even hoe je zit. Comfortabel genoeg? Focus je dan op je ademhaling. Waar voel jij je ademhaling het meest? In je neus, je borst of je buik? Alles is goed. Laat gedachten komen en gaan. Blijf jezelf rustig concentreren op je ademhaling. Als je er weer klaar voor bent open je je ogen weer.

Easy hé?! Je zult versteld staan wat de effecten kunnen zijn een korte meditatie!

Laat hieronder mij in elk geval even weten of het voor jou werkt en wat het met je doet!

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial