Chocoladepasta met 80% minder suiker. Yes of no?
Blue Band kwam met een nieuw product, hazelnootpasta met maar liefst 80% minder suiker. Mijn ogen werden twee keer zo groot en mijn smaakpapillen geactiveerd. Suikerarme chocoladepasta die toch een smeuïge, echte chocoladesmaak heeft! Dit moet ik hebben!
Maar al gauw kwam de scepticus in mij naar boven, er zit vast een addertje onder het gras. Wat hebben ze met die chocoladepasta gedaan? Kan ik dit nu elke dag eten zonder aan te komen, like a dream come true? Nee, grapje, chips zonder calorieen zou pas écht een droom zijn!😉
Maar goed, die hazelnootpasta dus. Tijd om die eens onder het vergrootglas te houden en te kijken wat er nou precies in zit en wat de voors en tegens zijn.
Om hier een antwoord op te kunnen geven vergelijk ik de Blue Band Hazelnootpasta met de meest bekende hazelnootpasta van Nutella.
Overeenkomsten in de ingrediëntenlijst. Waarvan wordt hazelnootpasta gemaakt?
Palmolie
Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de palmboom, door de vruchten te verhitten en de pulp te persen. Palmolie wordt vaak verwerkt in margarine, ijs, chocolade en kant-en-klaar maaltijden. Palmolie bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet en heeft daarom een ongunstig effect op de gezondheid. Lees ook: welke boter kan ik het beste kiezen.
Hazelnoten
Hazelnoten zijn de droge vruchten van een hazelnootboom. Hazelnoten zijn hoog in voedingswaarde, ze leveren onder andere ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarnaast bevatten hazelnoten veel onverzadigd vet. Dit verlaagt het LDL-cholesterol en daardoor de kans op hart- en vaatziekten.
Cacaopoeder
Cacaopoeder wordt gemaakt van de cacaoboon.
Melkpoeder
Melkpoeder is de droge stof die over blijft nadat water uit melk is onttrokken.
80% minder suiker
Suiker
In de reguliere hazelnootpasta zit suiker. 57,5 gram suiker per 100 gram hazelnootpasta om precies te zijn.
Erythritol
In de suikerarme variant is de suiker vervangen door de zoetstoffen erythritol en stevioglycosiden. Erythritol (E968) is een natuurlijke zoetstof afkomstig uit o.a. fruit en paddenstoelen. Deze zoetstof smaakt 0,6 tot 0,8 keer zoeter dan gewone suiker en levert géén calorieën.
Stevioglycosiden
In vergelijking met gewone suiker is Stevioglycosiden maar liefst 200 tot 300 keer zoeter! En levert het ook geen calorieën. Stevioglycosiden worden al eeuwenlang gebruikt als zoetstof en wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant.
Dus welke pasta is nu de beste keuze?
Welke variant de meest verantwoorde keuze is hangt af van de voedingswaarde.
De reguliere hazelnootpasta bevat voornamelijk veel suiker, deze worden toegevoegd voor de smaak maar leveren géén voedingsstoffen. Ik noem dit ook wel ‘lege’ calorieën.
Beide pasta’s bevatten veel onverzadigde vetten bevatten. We weten inmiddels dat deze een positief effect hebben op het cholesterol. Vergelijkbaar met de gezonde vetten in pindakaas, alleen bevat pindakaas ook nog eens een flinke dosis eiwitten.
Als laatste zitten er in de pasta van Blue Band minder calorieën. Dit is een voordeel als je op je calorie-inname wilt letten.
Conclusie
Hazelnootpasta eet je omdat je trek hebt in een lekkere boterham. Verwacht niet dat een hazelnootpasta ineens gezond is doordat er geen suiker meer in zit. Beide varianten leveren weinig belangrijke micronutrienten en hebben daarom een lage voedingswaarde. Probeer je op je lijn te letten dan kun je voor de pasta van Blue Band kiezen. Besef wel, 13 kcal verschil per boterham gaan er niet voor zorgen dat de kilo’s er ineens vanaf vliegen. Eet bewust, niet te veel en gevarieerd!