“Ik eet geen roomboter want dat is slecht.”
“Ik eet elke dag een appel want dat is goed.”
Vaak hoor ik dit soort uitspraken over voeding. Gelukkig is de werkelijkheid niet zo zwart-wit en heeft het allemaal met context te maken. Wanneer je als basis een gezond voedingspatroon hebt, dan kun je prima af en toe een beetje roomboter gebruiken. En een appel bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en vezels, maar beter haal je deze uit zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen.
Niet voor niets wordt vaak gezegd dat variatie het belangrijkste is. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Op maandag chocola, op dinsdag een roze koek, op woensdag taart en op donderdag chips. Klinkt gevariëerd toch? Waarschijnlijk zullen de meeste wel begrijpen dat het hierbij gaat om volop te variëren binnen de voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde. Dit om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen die ons lichaam nodig heeft voor brandstof, bouwstoffen, etc. Want dat is immers de eerste functie van eten; het lichaam voeden met de juiste voedingsstoffen. En ik geloof dat in de hoofdlijnen iedereen wel weet wat goed voor hem of haar is.
Als je gezonder wilt gaan eten of wilt afvallen is het vooral zinvol om stil te staan bij jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Wat is je doel? Waar houd je van? Hoeveel tijd kun en wil je vrij maken om eten klaar te maken? Als het voor jou goed voelt dan houd je je nieuwe eetpatroon langer vol en heb je een grotere kans op het gewenste resultaat. Stop met jezelf verboden voedsel op te leggen omdat dit zogenaamd “slecht” is. Dat hoeft niet meer! Fijn hè! Het draait hierbij uiteraard ook om balans. Ik weet het, cliché, maar waar…
Zo was een vrouw die al een poosje bij mij komt in het begin heel erg streng voor zichzelf. Ze had allerlei regeltjes bedacht waar ze zich aan moest houden. Ze gaf aan: “Ik snap dat ik mijn eetgewoonten moet aanpassen, maar als ik nooit meer iets lekkers mag eten, dan gaat voor mij de lol er vanaf.” Sinds deze vrouw bij het avondeten nog maar één keer op schept in plaats van twee keer en daar minder saus bij neemt, komt ze steeds dichterbij haar streefgewicht én blijft er overdag meer ruimte over voor haar favoriete snack! En zo komen we uit bij de tweede functie van eten: genieten!
Wil je hier meer over weten? Vraag maar raak!