Feestdagen zonder calorieen stress | 3 tips

feestdagen zonder stressFeestdagen zonder calorieen stress.

Tijd voor de feestdagen! Confronterend? Hoewel ik nu oprecht geniet van deze tijd van het jaar herinner ik me maar al te goed hoe ik me voorafgaande jaren voelde. Op een of andere manier kwam December áltijd te vroeg en was ik er nooit klaar voor. Dat ene jurkje die ik speciaal voor kerst had gekocht paste nog niet, die 10 kilo die ik dit jaar zou afvallen zaten er nog steeds aan. En dan moest ik  ‘gezellig’ naar kerstbrunches en familie/vrienden onder ogen komen. Als ik ergens tegenop zag, dan was dat het wel…

Kerst bestaat maar uit twee dagen. Waarom zoveel stress?

Misschien ben je bang;

  • om aan te komen
  • dat je niet voldoet aan de verwachtingen van anderen
  • om de controle te verliezen
  • voor meningen of afwijzingen van anderen

Je ziet er tegen op;

  • om je aan bepaalde eetregels te moeten houden
  • jezelf aan te passen om waardering te krijgen
  • je masker op te zetten en te verbergen wat er werkelijk in je omgaat

Je hoofd maakt overuren. Nadenken over mogelijke risico’s geeft jou het gevoel van controle. Het blijven denken aan doemscenario’s geeft je houvast omdat dit hetgeen is waar je bekend mee bent. Maar het blijven herhalen van continue weer dezelfde gedachten ontneemt je alles waar het om draait: genieten, leven.

Misschien had je liever een maatje minder willen hebben en voel je je daarover onzeker. Prima. Dat kan, dat mag en je kunt hier uiteraard ook aan werken. Het punt is; hetgeen waarover jij onzeker bent, is niet jouw IDENTITEIT. Díe zit namelijk dieper van binnen. Díe is bijvoorbeeld bijzonder empathisch, geeft om dierenwelzijn en is graag creatief bezig. Díe maakt dat jij jij bent! Jouw streven om gezonder te eten / af te vallen, mag jou er niet van weerhouden om te genieten in het leven.

Omarm je onzekerheid, zoek er hulp voor en ga er mee aan de slag. Kerst bestaat maar uit twee dagen. Geniet daar van! Hoe wil jij deze dagen invullen? Wat maakt kerst voor jou bijzonder? Schrijf elke dag ten minste 3 dingen op waarvan je hebt genoten of waarvoor je dankbaar bent. Je zal zien dat dit sowieso al een boost is voor je zelfvertrouwen!

 

 

 Feestdagen zonder calorieen stress: 3 tips!

1. Praat positief over jezelf. Welke dingen zeg jij tegen jezelf? Als jij zegt dat het je allemaal niet gaat lukken, dan zal dat ook zo zijn. Wanneer jij zegt dat het deze maand geen zin heeft, dan ga je daar naar handelen, en dan zal je inderdaad geen nieuwe stappen zetten. En als je zegt dat je het niet waard bent, dan zal je nooit lekker in je vel zitten.

Wees je bewust van de manier waarop je tegen jezelf praat. Kijk jezelf eens aan in de spiegel en zeg “Vandaag ga ik goed voor mezelf zijn. Ook al komen er lastige momenten, ik ga mijn best doen. En ik ben sowieso trots op mezelf.”

2. Visualiseer jouw ideale kerstdagen. Wat heb je allemaal al gedaan om af te vallen, vaker te sporten, minder eetbuien te hebben? En wat leverde dat je op. Je weet inmiddels dat dit niet echt werkt voor jou. Draai het eens om. Hoe zien jou ideale feestdagen er uit?

Wat moet je daarvoor doen?

Wat heb je daarvoor nodig?

Welke kwaliteiten (persoonlijke eigenschappen) heb je daarvoor nodig?

Kun je een situatie bedenken waarin je over deze kwaliteit beschikte?

Hoe voelde dat?

Nogmaals, hoe voelde dat?

Beeld je nu eens in hoe de feestdagen gaan worden, nu je beseft dat de benodigde kwaliteiten nog steeds in jou zitten!

Wat zou je denken, voelen en doen?

En wat zal dat je opleveren?

De keuze is aan jou hoe jij de feestdagen wilt beleven.

 

kerst

 

3. Geniet maar eet & drink met mate. Lekker eten hoort bij de feestdagen en ook jij kunt gewoon mee doen. Maar overdrijf niet, een kerstontbijt, brunch én diner zijn misschien wat te veel van het goeie. Bereid jezelf voor op de maaltijden en maak met jezelf afspraken over wat en hoeveel je wilt gaan eten. Hierdoor weet je waar je aan toe bent en voorkom je het “nu-maakt-het-toch-niet-meer-uit-effect”.

 

Ik wens je hele fijne, warme feestdagen!

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial