De sleutel voor succesvol afvallen

Het is vandaag MAANDAG. De dag waarop 90% van de mensen die willen afvallen beginnen aan hun dieet. Of beter gezegd, de dag waarop zij opnieuw beginnen, omdat het niet gelukt is om zich aan het dieet van vorige week te houden. Een nieuwe dag, een nieuwe week, een nieuwe kans.

Wat is nou de sleutel voor succesvol afvallen?

motivatie afvallen

Misschien herken je het wel: Je hebt er vertrouwen in en je wordt enthousiast! Je gaat er helemaal voor! De eerste dag gaat het goed. Je eet netjes je ontbijt, lunch en avondeten zoals je dat van te voren had bedacht. In de avond kruip je niet op de bank met een stuk chocola maar ga je verstandig naar de sportschool. Je wilt tenslotte afvallen en je bent vastberaden om het deze keer héél anders aan te pakken!

De volgende dag sta je met een dubbel gevoel op. Je bent blij dat je gisteren zo goed je best gedaan hebt, maar vandaag is die belangrijke afspraak op je werk en je hebt geen zin om dan ook nog eens met diëten bezig te zijn. Maar ja, je hebt met jezelf afgesproken dat je tenminste 5 kilo wilt afvallen dus je sleept jezelf erdoor heen.

Weer een dag later gaat het je eigenlijk best goed af, zie je wel dat ik dit kan. Maar dan, wanneer er in de middag een collega onverwacht trakteert op gebak ben je onvoorbereid. PANIEK! Meteen begint de tweestrijd in je hoofd; “Je bent op dieet, je moet dit niet nemen!” “Ik heb me al twee dagen ingehouden, dit heb ik wel verdiend!” Je wilt dat deze discussie stopt. En uiteindelijk geef je toe. Vooruit dan, een klein stukje maar.

Later op de dag hoor je dat je partner later thuis komt en niet mee eet. Je hebt geen zin om alleen voor jezelf te gaan koken dus rijd je op weg naar huis langs de supermarkt voor een kant en klare maaltijd. Tegen de tijd dat het avond is heb je alle hoop opgegeven. Dit is niet hoe je het gepland had. Je baalt en je bent teleurgesteld in jezelf. Deze avond troost je jezelf met een paar koekjes en een restje chips dat nog in huis was en je bedenkt: “Dit moet anders. Ik kan beter dan dit.”

Morgen begin ik écht.

De vicieuze cirkel die ik hierboven omschrijf is voor vele herkenbaar! Hoe komt het toch dat je in het begin zo gemotiveerd bent en je toch steeds weer op hetzelfde punt uitkomt? Vaak komt dit doordat je doelen niet realistisch zijn. Te grote stappen werken niet, hoe graag je ook wilt. Daarnaast ben je waarschijnlijk ook te streng voor jezelf. Des te meer regeltjes je creëert waaraan je jezelf moet houden, des te groter de kans is dat je hierin faalt!!

In mijn blog “goed of slecht eten bestaat niet” vertel ik waarom je voedingsmiddelen beter niet kunt bestempelen met goed of slecht. En als laatste is het heel belangrijk om te begrijpen dat niet alles vanzelf zal gaan zodra jij (opnieuw) met een dieet van start gaat. Er zullen altijd lastige momenten komen. Het leven heeft nou eenmaal ups en downs. Dus ook de weg richting jouw doel gaat gepaard met pieken en dalen!

De sleutel naar succesvol afvallenDe sleutel naar succesvol afvallen is achterhalen welke overtuigingen of patronen jou belemmeren om datgene te doen wat nodig is om je doel te behalen. Verandering op gedragsniveau alleen is in bijna alle gevallen niet genoeg. Om blijvend resulaat te behouden is verandering op zielsniveau het uitgangspunt.

Laat hieronder in een reactie even weten of jij jezelf herkent in deze situatie en hoe je hiermee omgaat!

Wil je heel graag de onderliggende oorzaken van dit probleem aan pakken en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem contact op voor een (gratis) kennismakingsgesprek.

 

 

Vind je dit artikel interessant? Deel hem met anderen!
fb-share-icon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial