Blog

December stress! Hoe geniet ik van de feestdagen?

December stress! Hoe geniet ik van de feestdagen?

Holy crap…! De tweede week van December is alweer aangebroken. De laatste paar weken van dit jaar zijn begonnen… Confronterend? Hoewel ik nu oprecht geniet van deze tijd van het jaar herinner ik me nog al te goed hoe ik me voorafgaande jaren voelde. Op een of andere manier kwam December áltijd te vroeg en was ik er nooit klaar voor. Dat ene jurkje die ik speciaal voor kerst had gekocht paste nog niet, die 10 kilo die ik dat jaar zou afvallen zaten er nog steeds aan. En dan moest ik ineens ‘gezellig’ naar allerlei kerstbrunches, 5 gangen diners en nieuwjaarborrels. Als ik ergens tegenop keek, dan was dat het wel.

Kerst bestaat maar uit twee dagen. Waarom levert deze maand dan zoveel stress? Waar ben je bang voor? Wat wil je niet dat er gebeurd?
Ben je bang om aan te komen?
Ben je bang dat je niet voldoet aan de verwachtingen van anderen?
Ben je bang om de controle te verliezen?
Heb je bepaalde regels over “goed/slecht” eten? Of over “goed/slecht” gedrag? Wat kan er allemaal mis gaan? En wat zeg je tegen jezelf als dit gebeurd?

Stop NU met het bedenken van doemscenario’s. Stop met veel te streng voor jezelf zijn. Stop met overdenken. Ook wel een Monkey Mind genoemd.

 

Misschien had je liever een maatje minder willen hebben en voel je je daarover onzeker. Prima. Dat kan, dat mag en je kunt hier uiteraard ook aan werken. Het punt is; hetgeen waarover jij onzeker bent, is niet jouw IDENTITEIT. Díe zit namelijk dieper van binnen. Díe houdt bijvoorbeeld van leuke dingen doen, gezellig met anderen samen zijn, of van winkelen, of van creatief bezig zijn. Díe maakt dat jij jij bent! Jouw onzekerheid mag jou niet weerhouden om te genieten van het leven.

 

Accepteer je onzekerheid, ga er rustig mee aan de slag maar laat het verder los. Kerst bestaat maar uit twee dagen. Geniet daar van! Hoe wil jij deze dagen invullen? Wat maakt kerst voor jou bijzonder? Schrijf elke dag ten minste 3 dingen op waarvan je hebt genoten of waarvoor je dankbaar bent. Je zal zien dat dit sowieso al een boost is voor je zelfvertrouwen! Take control of your life, before your life takes control over you!

 En vergeet niet even hieronder te delen welke 3 dingen een lach op jouw gezicht toveren! 😉

Wat is jouw excuus? Herken de saboteur in jezelf!

Oke, even eerlijk zeggen. Hoe vaak ben je dit jaar in je hoofd bezig geweest met afvallen/gezonder eten? Hoe vaak ben jij dit jaar opnieuw met een dieet begonnen?

Hoe vaak heb je een nieuw plannetje bedacht…

Hoe vaak had je er het volste vertrouwen in dat dit plannetje zou slagen…

Hoe vaak kon je het niet meer volhouden…

Hoe vaak gaf je op…

Hoe vaak ben je opnieuw begonnen…

Hoe vaak heb je jezelf voor de gek gehouden…

Hoe vaak heb je jezelf teleurgesteld…

Hoe vaak ben je te streng tegen jezelf geweest…

Wat maakt nou dat je dit doel, waar je zoveel tijd en energie in stopt, nog steeds niet hebt gehaald? Je hebt overal een excuus voor!

 

Herken je dat, dat je altijd de schuld buiten je zelf neerlegt? Het weer, de tijd van het jaar, een drukke agenda, een verjaardag, een gestootte teen… 🙈Natuurlijk kun je je kop in het zand steken, doordeweeks gezond eten en in het weekend er de brui aan geven, 2 keer gaan sporten en daarna niet meer omdat het donker en koud is, allerlei eetregeltjes verzinnen en er eigenlijk niet genoeg kennis van hebben. Maar dan komt het moment dat je je  gefrustreerd en zielig voelt omdat dit jou allemaal is overkomen.

Ik heb mezelf jarenlang op deze manier gesaboteerd.

Tijdens een super interessante training heb ik de psychologische kant van dit menselijk gedrag onderzocht. Het meest belangrijke wat ik heb geleerd en wat voor jou een eyeopener kan zijn, is dat jij 100% verantwoordelijk bent voor jouw leven. Kom uit die slachtofferrol. Omstandigheden kun je niet veranderen, maar de manier waarop jij ermee omgaat wél.

You only have control over three things in your life—the thoughts you think, the images you visualize, and the actions you take (your behavior). How you use these three things determines everything you experience. If you don’t like what you are producing and experiencing, you have to change your responses. Change your negative thoughts to positive ones. Change what you daydream about. Change your habits. Change what you read. Change your friends. Change how you talk. If you keep on doing what you’ve always done, you’ll keep on getting what you’ve always got.” – Jack Canfield

 Ergens 95% voor gaan is killing, besluiten dat je er 100% voor gaat bespaard zoveel stress! Wat houdt je tegen? 5% ruimte voor als je even geen zin hebt, 5% ruimte voor de eerste en de beste tegenslag? 5% ruimte om te onderhandelen? No more excuses! Neem verantwoordelijkheid en blijf je inzetten totdat je het gewenste resultaat hebt. Alles wat jij ervaart in het leven, is het resultaat van jou reactie op een voorgaande gebeurtenis. Denk daar maar eens over na… 😉

Het kan best heftig zijn om de confrontatie met jezelf aan te gaan! Misschien zit jouw belemmering dieper dan je eigenlijk denkt. Ben je er klaar voor om dit op te lossen en je doelen daadwerkelijk te gaan bereiken? Ik sta voor je klaar en help je graag!

Voeding & lifestyle coaching

 

Jarenlang heb ik gelijnd. Ik viel af maar ik kwam ook weer aan. Ik heb elk dieet wel eens geprobeerd! Ik sportte, ik gaf op. Ik sloeg maaltijden over, en snoepte de volgende dag twee keer zo veel. Ik moest deze vicieuze cirkel zien te doorbreken.
 
Voor de gene die mij nog niet zo goed kennen; mijn naam is Rosanne Dekker en ik ben een gedreven voedingscoach. In mijn praktijk ontvang ik mensen die, net zoals ik vroeger, worstelen met hun gewicht en/of willen afvallen.
 

 
GEEN TIJDELIJKE OPLOSSINGEN, SAPJES OF KUURTJES. Voor resultaat op de lange termijn gaan we voor the real deal!
 
Hoewel online coaching steeds vaker aangeboden wordt, gaat mijn voorkeur uit naar offline coaching. Ik ben erg begaan met mijn cliënten dus ik vind persoonlijk contact (face-to-face) belangrijk!
 
Zoals je van elke voedingsdeskundige kunt verwachten geef ook ik persoonlijk voedingsadvies en praktische tips mee. Iedereen ontvangt een eigen map met daarin nuttige informatie over gezond eten/leven en afvallen. Daarnaast is er elke keer de mogelijkheid om je gewicht, BMI, vetpercentage en spierpercentage te laten meten. Deze resultaten worden opgeslagen en door middel van een grafiek kun je je eigen voortgang te bekijken.
 

Maar wat nog belangrijker is, is dat ik kan helpen je strategie te veranderen. Grote kans dat je tot nu toe alleen maar geprobeerd hebt om je gedrag te veranderen. Een probleem enkel op gedragsniveau aanpakken is vaak te weinig, om écht iets te veranderen is het van belang om dichter bij de kern te komen. Dit verhoogd de kans op succesvol afvallen en op gewicht blijven! Als ervaringsdeskundige en voedingscoach haal ik er ongelofelijk veel voldoening uit om mensen te helpen bij dit proces, omdat ik weet dat zij hier de rest van hun leven profijt van kunnen hebben!

Het is mijn missie om mensen te helpen een gezonde leefstijl te creëren. Als jij net zoals ik vroeger deed, al jaren bezig bent met afvallen, jojo-en, en diëten en je nu op een punt beland bent dat je niet meer weet wat je nog kunt doen om voor eens en voor altijd resultaat te behalen, dan heb ik goed nieuws voor je!

“Whatever the mind can conceive and believe, it can achieve”

Lekker in je vel zitten en afscheid nemen van overtollige kilo’s dat kan. Schrijf je in voor een GRATIS kennismakingsgesprek.

De sleutel naar succes

Het is vandaag MAANDAG. De dag waarop 90% van de mensen die willen afvallen beginnen aan hun dieet. Of beter gezegd, de dag waarop zij opnieuw beginnen, omdat het niet gelukt is om zich aan het dieet van vorige week te houden. Een nieuwe dag, een nieuwe week, een nieuwe kans.

Misschien herken je het wel: Je hebt er vertrouwen in en je wordt enthousiast! Je gaat er helemaal voor! De eerste dag gaat het goed. Je eet netjes je ontbijt, lunch en avondeten zoals je dat van te voren had bedacht. In de avond kruip je niet op de bank met een stuk chocola maar ga je verstandig naar de sportschool. Je wilt tenslotte afvallen en je bent vastberaden om het deze keer héél anders aan te pakken! De volgende dag sta je met een dubbel gevoel op. Je bent blij dat je gisteren zo goed je best gedaan hebt, maar vandaag is die belangrijke afspraak op je werk en je hebt geen zin om dan ook nog eens met diëten bezig te zijn. Maar ja, je hebt met jezelf afgesproken dat je tenminste 5 kilo wilt afvallen dus je sleept jezelf erdoor heen.

De volgende ochtend gaat het je eigenlijk best goed af, zie je wel dat ik dit kan. Maar wanneer er in de middag een collega onverwacht trakteert op gebak ben je onvoorbereid. PANIEK! Meteen begint de tweestrijd in je hoofd; “Je bent op dieet, je moet dit niet nemen!” “Ik heb me al twee dagen ingehouden, dit heb ik wel verdiend!” Je wilt dat deze discussie stopt. En uiteindelijk geef je toe. Vooruit dan, een klein stukje maar. Later op de dag hoor je dat je partner later thuis komt en niet mee eet. Je hebt geen zin om alleen voor jezelf te gaan koken. Op weg naar huis rijd je langs de supermarkt voor een kant en klare maaltijd. Tegen de tijd dat het avond is heb je alle hoop opgegeven. Dit is niet hoe je het gepland had. Je baalt en je bent teleurgesteld in jezelf. Deze avond troost je jezelf met een paar koekjes en een restje chips dat nog in huis was en je bedenkt: “Dit moet anders. Ik kan beter dan dit.”

Morgen begin ik écht.

De vicieuze cirkel die ik hierboven omschrijf is voor vele herkenbaar! Hoe komt het toch dat je in het begin zo gemotiveerd bent en je toch steeds weer op hetzelfde punt uitkomt? Vaak komt dit doordat je doelen niet realistisch zijn! Te grote stappen werken niet, hoe graag je ook wilt. Daarnaast ben je waarschijnlijk ook te streng voor jezelf. Des te meer regeltjes je creëert waaraan je jezelf moet houden, des te groter de kans is dat je hierin faalt. In mijn blog “goed of slecht eten bestaat niet” vertel ik waarom je voedingsmiddelen beter niet kunt bestempelen met goed of slecht. En als laatste is het heel belangrijk om te begrijpen dat niet alles vanzelf zal gaan zodra jij (opnieuw) met een dieet van start gaat. Er zullen altijd lastige momenten komen. Het leven heeft nou eenmaal ups en downs. Dus ook de weg richting jouw doel gaat gepaard met pieken en dalen!

De sleutel naar succes is om kleine, haalbare (sub)doelen te stellen en je bewust te zijn van jouw valkuilen en je hier op voor te bereiden! Weet welke factoren/gebeurtenissen jouw uit het veld doen slaan en zorg dat je je hier tegen kunt wapenen.

Laat hieronder in een reactie even weten of jij jezelf herkent in deze situatie en hoe je hiermee omgaat!

Wil je heel graag de onderliggende oorzaken van dit probleem aan pakken en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem contact op voor een (gratis) kennismakingsgesprek.

 

 

Recept: pittige paprikasoep

De aankomende week blijft het mooie weer aanhouden. Toch laat de herfst niet op zich wachten en het is steeds vroeger donker. Extra lekker is dan een kom dampende soep onder je neus! Ik maakte dit weekend 2 varianten; een milde versie voor de kids en de originele versie met een pittig pepertje en wat chilivlokken. 

Ingrediënten pittige paprikasoep

Voor 4  personen

 • 2 grote tomaten
 • 3 zoete puntpaprika’s
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 liter groentebouillon
 • Rode peper
 • Chilivlokken
 • Basilicum
 • Olijfolie
 • Peper & zout

Bereiding pittige paprikasoep

 1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit in wat olijfolie in een soeppan.
 2. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
 3. Was de zoete puntpaprika’s, tomaten en de rode peper en snij deze in grote stukken. Voeg de groente toe aan de pan en bak ze even mee.
 4. Voeg de bouillon en een theelepel chilivlokken toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes koken.
 5. Pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep.
 6. Breng de soep op smaak met een beetje peper en zout.
 7. Verdeel de soep over 4 kommen en maak af met basilicum.

Eet smakelijk!

 

Stoptober 2018

Stoptober NL is begonnen! We kennen allemaal de nadelen en gevolgen van roken voor je gezondheid. Ga voor een gezonde leefstijl en doe ook mee: stop vandaag met roken of steun mensen in je omgeving die stoppen!

 • Soms is iets willen niet genoeg. Zeg niet alleen dat je graag wilt stoppen met roken, maak er een noodzaak van! Het gaat hier om je gezondheid en wij weten allemaal wat roken met je lichaam doet en welke gevolgen dat heeft.
 • Benoem dat je stopt en vraag om steun bij je partner, vrienden en collega’s.
 • Bedenk op welke momenten je gewend bent om een sigaret te pakken en bepaal wat je vanaf nu gaat doen op die momenten.
 • Bereid jezelf voor op moeilijke momenten, zorg voor voldoende gezonde alternatieven zoals fruit en rauwkost.
 • Verwacht niet dat het vanzelf gaat. Besluiten dat je stopt is de eerste stap maar de komende maand zul je hier ELKE DAG opnieuw BEWUST voor moeten kiezen!
 • HOU VOL! Niemand zegt dat dit makkelijk is! Schrijf voor jezelf op welke voordelen stoppen voor jou heeft en hoe jij je zal voelen over een maand, over een jaar, over 5 jaar!
 • Kijk voor meer informatie op stoptober.nl en download de Stoptober app voor meer support!

Goed of slecht eten bestaat niet

“Ik eet geen roomboter want dat is slecht.”

“Ik eet elke dag een appel want dat is goed.”

Vaak hoor ik dit soort uitspraken over voeding. Gelukkig is de werkelijkheid niet zo zwart-wit en heeft het allemaal met context te maken. Wanneer je als basis een gezond voedingspatroon hebt, dan kun je prima af en toe een beetje roomboter gebruiken. En een appel bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en vezels, maar beter haal je deze uit zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen.

Niet voor niets wordt vaak gezegd dat variatie het belangrijkste is. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Op maandag chocola, op dinsdag een roze koek, op woensdag taart en op donderdag chips. Klinkt gevariëerd toch? Waarschijnlijk zullen de meeste wel begrijpen dat het hierbij gaat om volop te variëren binnen de voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde. Dit om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen die ons lichaam nodig heeft voor brandstof, bouwstoffen, etc. Want dat is immers de eerste functie van eten; het lichaam voeden met de juiste voedingsstoffen. En ik geloof dat in de hoofdlijnen iedereen wel weet wat goed voor hem of haar is.

Als je gezonder wilt gaan eten of wilt afvallen is het vooral zinvol om stil te staan bij jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Wat is je doel? Waar houd je van? Hoeveel tijd kun en wil je vrij maken om eten klaar te maken? Als het voor jou goed voelt dan houd je je nieuwe eetpatroon langer vol en heb je een grotere kans op het gewenste resultaat. Stop met jezelf verboden voedsel op te leggen omdat dit zogenaamd “slecht” is. Dat hoeft niet meer! Fijn hè! Het draait hierbij uiteraard ook om balans. Ik weet het, cliché, maar waar…

Zo was een vrouw die al een poosje bij mij komt in het begin heel erg streng voor zichzelf. Ze had allerlei regeltjes bedacht waar ze zich aan moest houden. Ze gaf aan: “Ik snap dat ik mijn eetgewoonten moet aanpassen, maar als ik nooit meer iets lekkers mag eten, dan gaat voor mij de lol er vanaf.” Sinds deze vrouw bij het avondeten nog maar één keer op schept in plaats van twee keer en daar minder saus bij neemt, komt ze steeds dichterbij haar streefgewicht én blijft er overdag meer ruimte over voor haar favoriete snack! En zo komen we uit bij de tweede functie van eten: genieten!

Wil je hier meer over weten? Vraag maar raak!

Koolhydraten en suikers: de 3 meest besproken feiten/fabels.

Koolhydraten (sachariden) zijn onder te verdelen in eenvoudige koolhydraten (glucose, fructose, galactose), meervoudige koolhydraten (lactose, maltose, sucrose), zetmeel en verteerbare of onverteerbare voedingsvezels. Koolhydraten zijn complexe voedingsstoffen!

Ik nodig mensen uit om hun kennis over koolhydraten en suikers te testen. Lees hier 3 meest besproken feiten/fabels.

Hoewel de meeste mensen feit antwoordden, is dit toch echt een fabel! Veel mensen hebben een voorkeur aan zoete producten. Hoewel het lastig kan zijn, is het wel degelijk mogelijk om voorkeuren af te leren. Bij vermindering of onthouding van verslavende stoffen zoals alcohol, nicotine of drugs speelt het dopaminesysteem een rol en treden er ontwenningsverschijnselen op. Deze effecten treden niet op tijdens het minderen van de suikerinname (1).

 

Ook dit is een fabel. Voedingsstoffen zijn essentieel als het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. In de lever kan glucose gevormd worden uit eiwitten en vet. Fruit bevat dus geen essentiële suikers.

 

Volgens de richtlijnen voor Goede Voeding van de Gezondheidsraad is het belangrijk om dagelijks 40-70% van de totale energie-inname te halen uit koolhydraten. Een koolhydraatarmdieet heeft meerdere nadelen zoals een minder evenwichtig voedingspatroon en daardoor te weinig voedingsstoffen- en vezels, een verhoogde aanmaak van ketose waardoor moeheid en misselijkheid kan ontstaan en een verhoogde afbraak van spiermassa. Een negatieve energiebalans is van belang bij het afvallen en niet specifiek het minderen in koolhydraten. Het is dus een fabel dat je het beste koolhydraatarm kunt gaan eten wanneer je wilt afvallen.

Heb jij een vraag over koolhydraten/suikers? Deel je vraag hieronder!

Recept: oerbrood met avocado en kiemen

Deze heerlijke sandwich is snel klaargemaakt en zit bordevol voedingsvezels. Hij vult hierdoor goed en en daardoor kun je er weer lekker tegenaan. Ideaal als lunch wanneer je stevige trek hebt!

 

Ingredienten:

 • 2 sneetjes volkoren oerbrood
 • 1/2 avocado, in plakjes
 • klein stukje komkommer, in schijfjes
 • 1/2 rode ui, in halve ringen
 • handje groente kiemen (bijvoorbeeld alfalfa)